De Belgische wet inzake het verkrijgen en het gebruik van menselijk lichaamsmateriaal met het oog op de geneeskundige toepassing op de mens of het wetenschappelijk onderzoek (19 december 2008), laat ziekenhuizen met een erkende dienst anatomopathologie toe om restmateriaal van patiënten in te vriezen na het routinematige onderzoek van lichaamsmateriaal voor diagnose en therapie.


Zo worden er in het UZ Brussel stalen tumoraal weefsel en geassocieerd normaal weefsel ingevroren en bewaard bij -80°C, nadat de stalen uit het operatiekwartier en van op de consultatiediensten werden ontvangen en werden onderzocht voor diagnose. De doelstellingen en activiteiten van de tumorbank UZ Brussel werden beoordeeld met een gunstig advies van het ethisch comité UZ Brussel op 28/04/2005.


Sinds 2009 heeft de Tumorbank UZ Brussel zich geëngageerd om mee te stappen in het consortium van universitaire tumorbanken, dat werd opgericht dankzij financiering door het nationaal kankerplan - initiatief 27: 'oprichting van een tumorbank'.


Voor verdere informatie kan u zich steeds wenden tot de verantwoordelijken van de Tumorbank UZ Brussel:


Top

login
zoek